Vår lengsel etter anerkjennelse - Artikkel av Paul Otto Brunstad

Vår lengsel etter anerkjennelse

 

Det er utrolig hvor langt man kan strekke seg, om man merker støtte og anerkjennelse. Og motsatt, uten anerkjennelse, uten et takkens ord, kan selv den minste oppgave oppleves som et ork. Krevende oppgaver eller utfordringer trenger slett ikke være det tyngste i livet. Fraværet av anerkjennelse og bekreftelse, kan være langt tyngre.

Hva er det ved anerkjennelsen som gjør den så viktig?

Behovet for anerkjennelse gjør oss sårbare. Sårbarheten er knyttet til at vi er utlevert til andre menneskers vurderinger og oppfattelse.

Det er nemlig gjennom de andres blikk vi gradvis får hjelp til å se og verdsetter oss selv. Mangel på anerkjennelse, det å oppleve seg usynlig og oversett, svekker derfor både selvbilde, mening og livsglede. Derfor er det å bli sett og hørt en så avgjørende del av livet.

Den tyske filosofen Alex Honneth har på en særlig måte vært opptatt av anerkjennelsens logikk. Han fremhever tre avgjørende aspekter. Den mest avgjørende form for anerkjennelse, sier han, er den følelsesmessige bekreftelse og akseptasjon som familien kan gi barnet i dets første leveår.

Erfaringen av en ubetinget anerkjennelse, som ikke er bundet av sammenligningens eller kalkulasjonens ødeleggende spill, legger grunnlaget for en trygg og slitesterk selvtillit. Med en slik erfaring i bunnen, er man bedre rustet til å tåle motgang, korrigering og kritikk.

Opplevelsen av å være elsket og villet, uavhengig av prestasjon og posisjon, legger et slitesterkt fundament for hele livet

I tillegg finnes det en juridisk anerkjennelse, sier Honneth. Gjennom den anerkjennes man som fullverdig medlem i samfunnet, med de rettigheter og plikter det medfører. Dette skaper en opplevelse av selvrespekt eller selvaktelse.

Til sist knyttes anerkjennelse til det vi gjør, det vi kan bidra med til fellesskapet. Her er vi inne ved lærerens anerkjennende blikk i skolen, så vel som lederens anerkjennende blikk på sin medarbeider i arbeidslivet. Det å oppleve seg verdsatt for det en gjør, har betydning for verdsettelsen av seg selv som menneske.

Selvtillit, selvaktelse og selvverdsettelse er hver på sin måte avgjørende for at et menneske skal realisere det Honneth kaller det gode livet.

Mening med livet, det å kjenne at livet er verdifullt og godt, er altså ikke noe den enkelte kan gi seg selv. Dette viser hvor sårbare vi er som mennesker. Sårbare fordi anerkjennelsen som andre gir, er noe vi ikke kan klare oss uten. Sårbare fordi der er noe vi ikke kan gi oss selv, og som vi er avhengig av andre for å få.

Hva da med barn og unge som ikke opplever å få anerkjennelse? Eller medarbeidere som ikke opplever seg sett og verdsatt for det de gjør?

Dette er et sosialt betent problem som både foreldre, lærere og ledere i arbeidslivet er nødt til å ta på alvor. Det er i vekselspillet mellom egen selvverdsettelse og andres anerkjennelse, at vi gradvis formes til et selvstendig menneske som tåler å stå alene, og som også på de vanskelige dagene i livet kan bidra til fellesskapets beste.

Selvstendighet forutsetter et godt og tett fellesskap, der en kjenner den andres blikk på seg og får høre den andres velmenende og gode ord om hvem en er og hva en gjør. Utfordringen i dag er å gi dette blikket og disse ordene til noen som på en spesiell måte trenger det.

En annen dag kan det være deg selv – eller meg. Behovet for anerkjennelse kjenner ingen aldersmessig, sosial, kulturell, religiøs eller økonomisk begrensing – lengselen etter den gjelder alle, til alle tider.

Paul Otto Brunstad arbeider til daglig som professor ved pedagogikkseksjonen ved NLA Høgskolen i Bergen. Han har tidligere jobbet med lederutvikling på Sjøkrigsskolen i Bergen og på Luftkrigsskolen i Trondheim.

Kildehenvisning: (åpnes i nytt vindu)
Det (ekte) gode liv

Vis meg din fortid, så skal jeg vise deg din framtid.

Vis meg din fortid, så skal jeg vise deg din framtid.

Vi mennesker er som hamstrer i et hamsterhjul. Vi gjør det samme igjen og igjen.

Jeg vil fortelle deg en historie.

Hun har jobbet med et kunstprosjekt på skolen, og har gledet seg til å vise det til sin mor. Arbeidet har tatt lang tid. Hun har vært i en fantasiverden der fargene, tegningene begynte å leve. Hun elsker bildet sitt. Hun er stolt. Åtte-åringen slenger sekken i gangen, løper opp trappen med to trinn av gangen. Entusiastisk løper hun til sin mor.

Mor er opptatt på telefonen, men tar seg tid til å svare raskt. jeg har ikke tid nå, har en viktig samtale. begynn på leksene. sier hun, så er hun dypt inne i samtalen igjen. Hun bobler over av alt hun vil fortelle. Skuffet snur hun seg vekk. Det jeg har laget er ikke viktig, tenker hun. Jeg er ikke viktig tenker hun. Jeg klarer ikke lage fine ting, tenker hun.

30 år senere, samme jente. Skilt, får ikke til forhold. Velger menn som ikke gir henne den oppmerksomheten hun ønsker. Hun føler seg ofte avvist, og nedprioritert. Kreativitet er ikke - eksisterende i livet hennes. Den er lagt lokk på for lengst. Det er ikke viktig. Hun gjør de viktige tingene. Som å sitte i telefonmøte med sjefen sin i det datteren hennes kommer løpende inn med den første lille lubne hestehov.

Med glitrende øyne står datteren der, lykkelig. Da legger hun merke til at barnet har tråkket inn med møkkete støvler. Oppmerksomheten vendes mot de svarte sporene. Sint ber hun datteren komme seg ut. Hestehoven henger med hodet. Det gjør barnet og. Hamsterhjulet går sin gang

Denne historien kan være meg og deg, som mor og som barn. Den handler om hvordan barnet tolker følelser, og tar de med igjennom livet som sannheter om seg selv. Jeg har selv vært moren, og barnet. Man må ikke hatt en dårlig barndom eller forferdelige foreldre for å ha mønstre å jobbe med. Vi er mennesker som feiler, handler ut i fra impuls, og har med oss mønstre vi har arvet.

Når vi løser opp i slike mønstre, vekkes igjen kreativiteten, genialiteten og selvfølelsen. Vi blir igjen som barnet, som skaper, tror på seg selv og lever i nuet. Men det beste er at vi stopper med å gi det videre til våres barn.

Kan denne historien også være din?

Tekst: Merete Goderstad.
  • Smittende verdier